Bevestiging en bewapening

Uiteraard moeten de spoorstaven ook nog op de dwarsliggers gemonteerd worden. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden. De bevestiging van de spoorstaven heeft vaak ook te maken met welk type dwarsligger er is gebruikt.

 

Grofweg onderscheiden we de bevestigingen in directe- en indirecte bevestigingen.
Bij een directe verbinding zit de kraagbout direct tegen de voet van de spoorstaaf aan. Een kraagbout is een bout die in de dwarsliggers zit om of een onderlegplaat vast te maken of om de bevestigingen te monteren.
Omdat een directe verbinding minder stevig is als een indirecte verbinding wordt deze alleen gebruikt bij onbelangrijke sporen.

Bij een indirecte bevestiging wordt de spoorstaaf altijd geklemd door middel van een bewapeningsplaat en klembout. Een indirecte bevestiging wordt vooral bij belangrijke sporen toegepast.

Hierboven staan 4 soorten bevestigingen neergezet. De meest gebruikte, de Vossloh klem, staat hier niet bij. De Vossloh klem wordt gebruikt bij de betonnen dwarsliggers die we over het algemeen gebruiken bij het spoor. Groot voordeel van deze bevestiging is dat deze geheel direct op de dwarsligger kan worden gemonteerd zonder een extra onderlegplaat.

Zoals wel te zien is op de foto, is er een rubber plaatje waar de spoorstaaf op komt te liggen. Dit rubber plaatje dient ervoor om te zorgen dat er geen puntspanningen ontstaan op de dwarsligger.