Wandvitrine

Stap 4: Bevestigen van de wandvitrine

Met een beetje geluk kun je de wandvitrine direct vullen wanneer deze gereed is. Je moet er niet aan denken dat de vitrine van de muur af komt. Het is daarom belangrijk de vitrine stevig te monteren.

Om de onderste plank te ondersteunen, heb ik een aluminium hoekprofiel gekocht. Vooral wanneer je kiest om gebruik te maken van normaal glas in plaats van plexiglas, is dit aan te raden. Echter, ook met plexiglas kan wat meer stevigheid voor de onderste plank geen kwaad.

De wandvitrine wordt aan de onderzijde met 4 lange schroeven bevestigd in de muur. Voor de bevestiging van de wandvitrine aan de muur wordt uiteraard ook gebruik gemaakt van pluggen. Nadat de pluggen in de muur zijn gemonteerd, heb ik gecontroleerd of de wandvitrine inderdaad waterpas komt te staan.

Als het profiel waterpas is, kun je de gaten in het profiel overnemen op de achterwand van de wandvitrine en de gaten hiervoor boren.

Ook aan de bovenzijde wordt de vitrine aan de muur bevestigd. Hiervoor gebruik ik twee lange schroeven op de hoeken van de vitrine. Eerst bepaal ik de plaats van de schroeven op de wandvitrine. Vervolgens heb ik de  vitrine eerst tijdelijk vast gemaakt aan de onderzijde om vervolgens aan de bovenzijde te kunnen aftekenen waar de pluggen moeten komen.

Om te voorkomen dat het hout beschadigd, heb ik tussen de schroef en de achterplaat een ringetje geplaatst.

Stap 5: Monteren van de vitrine en plaatsen plexiglas

Nadat in de muur de pluggen zijn gemonteerd, kan begonnen worden met het bevestigen van de wandvitrine aan de muur. Hierna kan het plexiglas in de sleuven worden geschoven via de zijkant die nog los te halen is. Om te zorgen dat het plexiglas soepel schuift heb ik aan de onderzijde van het plexiglas een klein stukje vilt geplakt dat gebruikt wordt onder meubels om de vloer te beschermen.

Na deze laatste stap, kan de laatste zijkant worden gemonteerd en is de wandvitrine klaar om gevuld te worden met de modeltreinverzameling.