Wandvitrine

Stap 1: Op maat (laten) zagen van het hout

Afhankelijk van of je het gereedschap hebt om grote platen te zagen kun je besluiten deze stap zelf, of bij een houthandelaar cq bouwmarkt uit te voeren. Gezien ikzelf geen beschikking heb over het juiste gereedschap, heb ik de lokale bouwmarkt gevraagd de plaat op maat te zagen. Ik heb gekozen voor een vitrine met een effectieve lengte van 2 meter. De hoogte tussen de vitrineplanken is 8cm en totaal biedt de vitrine plaats voor 7 rijen met modeltreinen.

Deze configuratie kun je mooi uit één plaat van 244x122cm halen. Onderstaand heb ik schematisch het zaagschema zoals ik heb gebruikt toegevoegd. Zoals je kunt zien heb ik ook nog twee planken laten zagen van 8×65,6cm. Deze worden bij de montage van de vitrineplanken gebruikt om te zorgen dat de afstand tussen alle rijen gelijk blijft.

Stap 2: Frezen van het hout

De tweede stap bij het maken van de vitrine, is het frezen van de sleuven voor de kunststof profielen waar het plexiglas in komt te zitten. Voordat je sleuven maakt, is het verstandig de scherpe hoeken aan de onderzijde van de profielen met een schuurpapiertje te verwijderen. Dit voorkomt dat je teveel freest waardoor de bovenzijde van het profiel niet meer mooi aansluit op het hout. Zelf heb ik ervoor gekozen om een 0,5cm vanaf de rand te beginnen met de sleuf. De afstand tussen de vitrineplanken en het plexiglas komt daarmee ook op een 0,5cm. Dit geeft een strak resultaat.

Stap 4: Monteren van de vitrineplanken

Het monteren van de vitrineplanken is een secuur werkje. Ik ben begonnen met de onderste plank. Om deze uit te lijnen op de rand van de achterplaat, heb ik de hulpplanken (8×65,6 cm) vastgezet met een lijmklem op 12mm afstand van de rand. Hierdoor kan ik de onderste plank tegen de met lijmklem vastgeklemde plank monteren.

Voor de bevestiging van de vitrineplanken gebruik ik zowel deuvels als ook schroeven die ik aan de achterzijde van de vitrine in het hout schroef. Zowel de schroeven als ook de deuvels worden om de 20cm geplaatst. Hierdoor is de vitrineplank iedere 10cm verbonden met de achterplaat. Daarnaast wordt de vitrineplank op de achterplaat gelijmd. Hierdoor ontstaat een sterke verbinding tussen de vitrineplank en de achterplaat.

Aan de achterzijde heb ik voor iedere vitrineplank een lijn getekend om zo de plaats van de schroef te bepalen. Daarnaast heb ik voor de stevigheid, de hulpplank tussen de vitrineplanken geplaatst om te voorkomen dat de nog vast te schroeven vitrineplank scheef vastgeschroeft wordt.

In het zaagplan is reeds rekening gehouden met één reserve vitrineplank. Mocht je een plank verkeerd vast schroeven, dan kun je deze nog vervangen.

Voor het monteren van de zijkanten wordt enkel gebruik gemaakt van deuvels en houtlijm. Iedere vitrineplank wordt met een deuvel verbonden aan de zijplank. Daarnaast wordt de achterplank iedere 8cm verbonden aan de zijplank.

Het is verstandig om één zijkant vast te lijmen en de andere zijkant enkel door middel van deuvels te bevestigen. Hierdoor is het altijd nog mogelijk om het plexiglas te vervangen zonder dat je de vitrine moet afbreken.

Wanneer je al de bovenstaande stappen hebt uitgevoerd, kun je de vitrine gaan schilderen of lakken. Zelf heb ik ervoor gekozen de vitrine wit te schilderen.