SSN Thüringer Wald Expres – september 2007

Op Erfurt aangekomen wordt de V200 ingeruild voor de 35 1097. Deze stoomlocomotief brengt ons het laatste stukje van Erfurt naar Zella Mehlis.

De 35 1097 doet veel meer zwarte rook uitspuwen ten opzichte van de BR01 1075. Waarschijnlijk heeft dit te maken met het soort kolen dat gebruikt wordt. Voor de foto hieronder heb ik overigens een foto uitgekozen waar de hoeveelheid zwarte rook relatief meevalt zodat ook nog het landschap is te zien.

Op weg naar Zella Mehlis komen we langs het lokdepot in Arnstadt. Toevallig sta ik bij het
raam met een fototoestel in mijn handen dus ook daar heb ik uit een rijdende trein een foto van weten te maken. Helaas zit een bezoek aan het lokdepot er niet in.

Nadat we Arnstadt passeren gaat de reis verder door het heuvelachtige landschap naar het eindpunt Zella Mehlis.

De volgende dag mogen we al weer vroeg uit te veren om het drukke programma uit te voeren.
Aangekomen op het station Zella Mehlis komt toevallig een werklocomotief van Wiebe langs om de goederenwagens die op het station staan te halen.
De 35 1097 staat al klaar om ons te brengen naar de werkplaats in Meiningen.
Op station Steinbach Hallenberg moeten we wachten op het lokale boemeltje. Dit is nodig omdat het spoor tussen de stations enkelsporig is. Op het station worden de wissels nog ouderwets met trekdraden omgezet. Daarnaast komt een medewerker (rechts op de foto) achter uit het huis om vervolgens een pet op te zetten. Wanneer ze de pet op heeft, geeft ze met een spiegelei aan de machinist het teken dat hij mag vertrekken. Het is dus echt teruggaan in de tijd op station Steinbach Hallenberg.
Het is weer tijd voor een fotostop. Helaas heb ik geen foto van de gehele trein, wel op de foto de 35 1097 met het mooie drijfwerk.

Onderstaande foto’s geven een beeld van de werkplaats in Meiningen.