SSN Harz Expres – juni 2008

De SSN Harz Expres is de derde reis die ik met de SSN (Stoom Stichting Nederland) maak. Dit jaar is de bestemming het Harz gebied in Duitsland, kortom de SSN Harz Expres. De reis begint op Rotterdam Centraal vanwaar de trein via Amersfoort en Bad Bentheim naar Wernigerode rijdt. De volgende dag staat een bezoek aan de smalspoorbanen van de HSB gepland inclusief een reis naar de Brocken. Ook staat een bezoek aan de werkplaats in Klostermansfeld op het programma. Op zondag rijdt de SSN Harz Expres weer terug naar Nederland. Naast de fotoreportage heb ik ook een film gemaakt tijdens deze reis die onderaan dit artikel te bekijken is.

Het is 20 juni 2008 wanneer om 8.49 uur de SSN Harz Expres vertrekt vanaf Rotterdam Centraal. De trein rijdt het eerste gedeelte met de tender naar voren. Op Utrecht goederen wordt kop gemaakt zodat de tender weer achter de locomotief komt te hangen. Vanaf Utrecht Goederen rijdt de SSN via Utrecht Maliebaan naar Amersfoort.

Op Bad Bentheim wordt de BR01 1075 vervangen door de BR01 1066. De BR01 1066 brengt ons verder naar het eindpunt voor die dag: Wernigerode.

Maar voordat we in Wernigerode aankomen, moet er eerst nog een flink stuk door Duitsland gereden worden. Allereerst wordt in Bad Bentheim de BR01 1075 ingehaald die het emplacement is opgerangeerd. De BR01 1075 is dit weekend te gast bij de VSM.

Nadat we het emplacement van Bad Bentheim achter ons hebben gelaten, is er de mogelijkheid om snel door te rijden. Het valt me in Duitsland iedere keer op dat veel spoor niet gebruikt lijkt te worden zoals ook op de foto een beetje te zien is.

Onderweg is er de mogelijkheid om een aantal keer een foto te maken van de BR01 1066. Het is jammer dat er geen echte fotostops en schijnvertrekken zijn ingepland in het programma, waardoor op alle foto’s een perron zichtbaar is. Terwijl de reizigers van de SSN Harz Expres een foto maken wordt ondertussen het drijfwerk van de locomotief geïnspecteerd.

Aangezien onze trein te Ritteln moet wachten voordat verder gereden kan worden, is het tevens mogelijk om vanaf dit perron ook een foto te nemen. Het is zelfs mogelijk (met dank aan de hoeveelheid onkruid op het perron) foto’s te schieten zonder dat het opvalt dat de locomotief op een station staat. Daarentegen is de belichting dramatisch. Desondanks geeft het een goede sfeerinpressie van het moment.

Tijdens de reis komen we ook langs de plaats Ilsenburg. In Ilsenburg is het bedrijf Radsatzfabriek Ilsenburg te vinden. Dit bedrijf produceert diverse soorten wielassen voor locomotieven, rijtuigen en wagens.