Overnachten bij de STAR

In Nederland zijn er een aantal museumspoorlijnen te vinden. De museumlijn met het langste eigen traject is te vinden bij de STAR in Stadskanaal (provincie Groningen). In het hoogseizoen rijdt de STAR iedere woensdag en zondag ritten van en naar Veendam. Ook wordt een aantal keer per jaar worden ritten aangeboden tussen Stadskanaal en Musselkanaal.

Naast het meerijden, is het ook mogelijk om te overnachten bij de STAR. De STAR is in het bezit van een, door Atelier van Lieshout, omgebouwde Gbs goederenwagen. Het tracé waar de STAR over rijdt ligt door ontgonnen veenlandschap en het leven van de eerste veenpioniers hebben als inspiratie gediend voor het interieur van deze wagon. Standaard staat deze wagon op het emplacement van Stadskanaal, maar op verzoek kan deze ook worden verplaatst naar andere plekken langs het spoor.

De wagon is sfeervol en compleet ingericht en biedt plaats aan maximaal 5 personen. De wagon is in stijl van de pioniers en er geen elektriciteit aanwezig. Dankzij de vele waxinelichtjes en petroleumlampen is het ’s avonds wel gezellig te maken. Mocht het koud zijn, dan is het mogelijk de wagon door middel van een houtkachel te verwarmen. Net zoals de rest van de wagon is ook de sanitaire voorziening in pioniersstijl. Het toilet is een ouderwetse poepdoos en er is alleen koud water beschikbaar in de douche. Verwacht dus geen luxe wanneer je gaat overnachten in deze wagon, maar geniet vooral van de nostalgie. Op de website van de STAR is meer informatie over de kosten en de wijze van reserveren te vinden.

Zowel in 2014 als in 2017 heb ik overnacht in deze wagon. Het is aan te raden om van zaterdag op zondag te overnachten omdat je dan zondagochtend vanuit je wagon uitzicht hebt over het emplacement waarover wordt gerangeerd. Gezien ik er twee keer ben geweest, neem ik je in deze blog mee in alles wat ik heb gezien. De foto’s uit 2014 en 2017 staan hierdoor wel door elkaar.